De afgelopen jaren zijn wij intensief bezig geweest met de ontwikkeling van ‘Het model van Rosch’. Het is een doorontwikkeling op de Dramadriehoek en de Groeidriehoek, bekend uit de Transactionele Analyse.
Het Model van RoSch geeft inzicht in de staat waarin het brein zich bevindt en tot welk (inadequaat) gedrag deze staat kan leiden. Kortweg zien we dat een overlevend brein leidt tot gedrag gericht op zelfbehoud en een ontspannen brein leidt tot gedrag gericht op samenwerking. Tevens is een ontspannen brein nieuwsgierig, waardoor leren en ontwikkelen in die mindset optimaal plaatsvindt. Behalve het herkennen van de mindset geeft RoSch de inzichten en handvatten die nodig zijn om het brein in de ontspannen staat te brengen.
Werken met het Model van RoSch kan op twee manieren:
Trainen, coachen of leidinggeven vanuit RoSch is bij uitstek geschikt in samenwerkingsrelaties waarbij de verantwoordelijkheid voor het resultaat iets is wat gedeeld wordt. Er is geen sprake meer van een adviserende en volgende rol in de werkrelatie. Denk hierbij onder andere aan:
– zelfsturende teams
-patiënten met chronische problematiek
– modern leidinggeven
-het nieuwe onderwijs,
-trainen en coachen op persoonlijke ontwikkeling
-samenwerking in politieke functies
Neem contact met ons wanneer u geïnteresseerd bent in RoSch trainingen voor uw medewerkers of ‘train-de-trainer’ modules om de kwaliteit van zorg en samenwerking binnen uw organisatie naar een hoger niveau te brengen.